Detectie

Het zoeken naar een specifieke geur.

Wat is Detectie

Bij detectie zoekt de hond naar een geur, waarop hij is getraind, of deze aanwezig is in een ruimte of gebied. De hond is geleerd om de handler een signaal te geven als hij de geur gevonden heeft, en deze aanwijzing dient ook zo dicht mogelijk bij de geurbron gegeven te worden. Zodat de handler weet waar ze de geurbron kunnen vinden.

 


Narcotica hond

We kennen ze wel van het vliegveld, de "drugs-honden". Ze zoeken bijvoorbeeld door de bagage heen, zodra ze de geur waarnemen waarop ze zijn getraind krijgt de handler een signaal. De betreffende koffer wordt opengemaakt en doorzocht op de aanwezigheid van de geur, de hond zoekt de geur, en de mensen zoeken op die plek vervolgens naar de stof.

 

Een narcotica hond is maar een voorbeeld van een professioneel getrainde werkhond, andere voorbeelden zijn bijvoorbeeld een Lijkenhond, Bacterien-detectiehond, Kanker-detectiehond- Diabetes-detectiehond, Explosieven-detectiehond, Brandhaard-detectiehond.

Detectiehond en handler

 

Een handler en een detectiehond werken nauw samen. Wanneer een ruimte doorzocht dient te worden op aanwezigheid van de stof bedenkt de handler de logische wijze waarop de ruimte afgezocht dient te worden. Vervolgens geeft de handler de hond het signaal om te gaan zoeken en loopt de ruimte op de logische wijze af. 

 

Wanneer de geur wordt waargenomen door de hond, geeft hij de handler een verwijzing, dit is een vooraf getraind signaal. 

 

Door gestructureerd de ruimte te doorzoeken kan er ook vrij zeker een "Clear"  worden gegeven wanneer de geurbron niet (meer) aanwezig  is. 

Is jouw hond ook een detectiehond?

Elke hond heeft een neus, en daarmee kunnen ze perfect ruiken. Aan ons en de handler de taak om te hond te motiveren om dat te ruiken wat wij willen dat ze ruiken om zo gemotiveerd te raken op de specifieke geur. Elk ras is welkom, groot en klein. We trainen indoor, de honden dienen sociaal gedrag te vertonen richting de andere honden, er zijn maximaal 4 honden in een groep.

 

De lessen zijn opgebouwd voor recreatieve speurders, welke het leuk vinden om hun hond te trainen op een legale geur. 


Hoe gaat het in zijn werk?

We trainen in eerste instantie op onze indoorlocatie, het aanleren van de geur, het zoeken op kleine oppervlaktes met weinig afleidingen van wind en oneffen gebieden en obstakels. Naarmate het niveau van de hond vordert, zullen de opdrachten ook uitdagender worden. 

Wat heb je nodig?

  • Een tuig voor de hond 
  • Een lijn van ongeveer 1,80 - 2 meter lengte
  • Beloning voor de hond
  • Een geur
  • Een geur-kit, deze is bij ons compleet aan te schaffen of je ontvangt de lijst met benodigdheden en zoekt de spulletjes zelf bij elkaar.

 

Voor wie?

  • Voor elke hond, klein en groot, en ras/kruising speelt geen rol.
  • De hond dient sociaal gedrag te vertonen richting de andere honden.
  • Ook jonge honden / pubers met teveel energie.
  • Wij starten enkel groepen met onervaren handlers en honden.